Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η Αγία Ελένη από την Βενετία στην Αθήνα

14.5.2017     Ώρα ανάρτησης: 1:59:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

«Δεν υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη δίχως αναφορά στις χριστιανικές ρίζες» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, του ομώνυμου Δήμου της Αττικής, για την υποδοχή των ιερών λειψάνων της Αγίας Ελένης.

Η επίσημη υποδοχή των ιερών λειψάνων της Αγίας Ελένης πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο έξω από τον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, παρουσία Αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Εκπρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο, τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη, την υπουργό Τουρισμού Ε. Κουντουρά, τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, τους αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΑ, Λιμενικού Σώματος και Αστυνομίας, τις δημοτικές αρχές των Δήμων Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας, μέλη του διπλωματικού σώματος και προπάντων με την παρουσία κλήρου και λαού.

Ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, τόνισε ότι μέριμνα του εκκλησιαστικού οργανισμού της Αποστολικής Διακονίας αποτελεί ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η εκτέλεση του ιεραποστολικού, κατηχητικού, μορφωτικού, πολιτιστικού, κοινωνικού και εκδοτικού έργου της Εκκλησίας. Εν συνεχεία, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «Έχοντες πλήρη τη συνείδηση της ευθύνης, προβάλαμε την παράδοσή μας, αυτό το μεγάλο θησαυρό, που είναι οικουμενική κληρονομιά. Αν ενστερνιζόμαστε σήμερα την ανάγκη να διατηρήσει η Ευρώπη τον χριστιανικό της χαρακτήρα, οφείλουμε να εργασθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση, να ανοιχτούμε στον ανθρωπιστικό και δημοκρατικό κόσμο».

Έκανε λόγο, επίσης, για τη χριστιανική συνείδηση που «καλείται να δράσει πλέρια μέσα στον άθλο της καθημερινής ζωής. Μια έλλειψη χριστιανικής παρουσίας μέσα στον κόσμο ισοδυναμεί με έλλειψη ευαγγελικής πίστης».

Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η Ανατολή τιμά τον Σταυρό όχι τόσο ως ξύλο της οδύνης όσο ως δένδρο της ζωής που ξαναπρασινίζει στην καρδιά του κόσμου. Ο Σταυρός μας μαθαίνει να θεμελιώνουμε την πίστη μας υπεύθυνα, με ανοιχτό και θετικό προς την πραγματικότητα τρόπο. Αυτό δεν είναι εγκλωβισμός στην ιστορία, αλλά προφητική μεταμόρφωση του χρόνου και ένταξή του στην αιωνιότητα. Ο Σταυρός του Χριστού παραμένει σκάνδαλο και μωρία και πρέπει ο πιστός να τον αποδεχθεί σαν ακριβέστατη έκφραση της αλήθειας της πίστης μέσα στην ιστορία. Έτσι ο άνθρωπος γίνεται «αποστολικός άνθρωπος» με τον τρόπο του. Αυτή η αποστολική κλήση με κανέναν τρόπο δεν είναι έκφραση ενός μυστικιστικού ρομαντισμού, αλλά η υπακοή στο νόημα του Ευαγγελίου. Ο «αποστολικός άνθρωπος» είναι ένας άνθρωπος που η πίστη του τον ελευθερώνει από τον μεγάλο φόβο του θανάτου, τα αδιέξοδα, την απελπισία».

Προσέθεσε, άλλωστε, ότι «σας καλώ και σας παρακαλώ να αδράξουμε τον κόσμο σε μια μεγάλη αναστάσιμη κίνηση. Σας καλώ να κάνουμε ο ένας τον άλλον μια σταυρική αγκαλιά και να παραμείνουμε στον Σταυρό του Χριστού με μια ταπεινή συγκατάθεση λέγοντες ‘'Κύριε, μνήσθητι ημών εν τη βασιλεία σου". Μόνον έτσι μπορούμε να αντέξουμε, να υπομένουμε, να αγαπάμε, να ελπίζουμε».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του «κατ' αυτή την ευλογημένη στιγμή» και ως ανάμνηση της παρουσίας του «σε αυτό το ιστορικό προσκύνημα» του απένειμε το μετάλλιο του Σταυρού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ως τιμητική διαμνημόνευση «και ως ευλογία ό,τι πολυτιμότερο φυλάσσεται εδώ, το αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Αγίας Βαρβάρας», η οποία φυλάσσεται στο ναό.

Εν συνεχεία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Κλείνοντας οριστικά την σκοτεινή περίοδο των Διωγμών και ανοίγοντας, μέσ’ από την διακήρυξη της ανεξιθρησκείας, τον δρόμο για την επί ίσοις όροις διάδοση της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού. Στον οποίο κληροδότησαν, ύστερα από την πνευματική συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας και την θεσμική συνεισφορά της Αρχαίας Ρώμης, τις βασικές αρχές και αξίες που προσδιορίζουν σήμερα τα ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά του: Δηλαδή τις αρχές και τις αξίες της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης, μ’ έμφαση στην πτυχή της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να τιμούμε την μνήμη των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αρχές και αξίες της Χριστιανοσύνης και του Πολιτισμού μας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση, τον Άνθρωπο και τον Συνάνθρωπο».

Τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης θα φυλάσσονται στον ιερό προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τς 15 Ιουνίου και ο ναός θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας θα μεταδίδει καθημερινά τις ακολουθίες που θα τελούνται στον ι. ν. Αγίας Βαρβάρας, ενώ σήμερα από νωρίς το πρωί μετέδιδε απευθείας όλη την ροή του προγράμματος της επίσημης αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος που ταξίδεψε στην Βενετία για τη μεταφορά των ιερών λειψάνων. Όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό του Ραδιοφωνικού Σταθμού μετέδιδε από την Βενετία, καθώς και από το Αιγάλεω με συνεχόμενες ανταποκρίσεις αναλυτικά την πορεία της μεταφοράς.