Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην ευθύνη των μεγάλων απέναντί τους αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος

30.5.2017     Ώρα ανάρτησης: 1:58:00Εκτύπωση

Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και στην ευθύνη των μεγάλων απέναντί τους αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Ά Πανελληνίου Συνεδρίου Στελεχών Κατασκηνώσεων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται κατόπιν προτάσεως της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και Συνοδικής Αποφάσεως της 7ης Μαρτίου από σήμερα Τρίτη 30 Μαΐου έως και την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, που βρίσκονται στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου (Μακρυνίτσα).

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Δήμαρχος Σιντικής και συμμετέχουν Σύνεδροι από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και από όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε την σοβαρή ευθύνη που έχουν οι γονείς, αλλά και τα στελέχη των κατασκηνώσεων στην σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αναφέρθηκε στα οφέλη και την υπευθυνότητα που αποκτούν τα παιδιά από την συμμετοχή τους στις κατασκηνώσεις λέγοντας πως «εδώ μαθαίνουν να προσφέρουν. Από μικρή ηλικία μαθαίνουν να ζουν με άλλους ανθρώπους. Να φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους». Μιλώντας για τον ενθουσιασμό και την δύναμη των παιδιών τα παρομοίασε με τα δυνατά ρυάκια, αλλά και με ένα όμορφο άλογο που τρέχει. «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως «και το άλογο θα πρέπει να έχει γερό χαλινάρι. Δεν χρειάζεται να είναι τεντωμένο και σφιχτό, αλλά χαλαρό και όταν πάει να ξεφύγει τότε να τραβηχτεί λίγο, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι κάποιος θέλει να βοηθήσει». Αναφέρθηκε, άλλωστε, στις διδαχές του ιερού Χρυσοστόμου χαρακτηρίζοντάς τον μεγάλο δάσκαλο για τους γονείς.

Σε άλλο σημείο του λόγου του, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «το παιδί καλείται να μάθει από μικρή ηλικία να ακούει συγγνώμη και από τους γονείς. Οι γονείς ξεσπούν πολλές φορές στα παιδιά τους, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά όταν καταλάβουν το λάθος που έκαναν πρέπει να αγκαλιάσουν το παιδί τους και να του που συγγνώμη έσφαλα».

Κάλεσε, επίσης, τα στελέχη των κατασκηνώσεων να έχουν πνεύμα αγάπης και θυσίας και να είναι το παράδειγμα που θα πάρει το παιδί, για να μάθει μέσα από αυτήν τη ζωή να διαλέγει και να προσεύχεται επισημαίνοντας πως στους χώρους των κατασκηνώσεων «η ψυχή ανεβαίνει πιο ψηλά και θέλει την τροφή της. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να ταΐζουμε τις ψυχές των παιδιών». Ευχήθηκε, εξάλλου, σε όλους υπομονή και δύναμη, διότι, όπως είπε, μπορεί για τα παιδιά να είναι μία περίοδος χαλάρωσης, για τα στελέχη, όμως, είναι μία περίοδος κόπωσης με πολλές ευθύνες.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο Δήμαρχος Σιντικής, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Μπόγρης.

Αμέσως μετά ακολούθησε η πρώτη εισήγηση του Συνεδρίου από τον π. Βασίλειο Καλιακμάνη, καθηγητή του τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ. με θέμα «Η Κατασκήνωση πρόκληση και ανανέωση της ποιμαντικής μας».

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων και στην έκθεση ρομποτικής που υπήρχε στον χώρο, την οποία επιμελούνταν μαθητές.