Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης

23.3.2019     Ώρα ανάρτησης: 11:33:55 AMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ενότητα της Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου υπογραμμίζοντας ότι ο Σταυρός και η Ανάσταση ειναι η ελπιδα για κάθε χριστιανό.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο παρουσία δεκάδων Αρχιερέων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών της Σιάτιστας, αλλά και της Καστοριάς, κληρικών και λαϊκών.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου στον λόγο του μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μη δυνάμενος κατά τη συγκλονιστική ταύτη στιγμή να αρθρώσω λόγο, επιτρέψτε μου να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στο πρόσωπο του Θεού που δέχεται την ταπεινότητά μου ως διάκονο του ποιμνίου Του», ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο λεγόντας «με περιβάλατε με πολλή εμπιστοσύνη χωρίς να με γνωρίζετε. Η απλότης του χαρακτήρα σας, η οξύνοια και η προσφορά σας προς τον άνθρωπο αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Πηδαλιουχείτε μετά πολλής συνέσεως το σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε περίοδο σφοδρών ανέμων».

Εξέφρασε, ακόμη, την ευγνωμοσύνη του στα μέλη της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, την οικογένεια και τους δασκάλους του, τους ιερείς και τις μοναστικές αδελφότητες της επαρχίας του καθώς και τους μητροπολίτες πρώην Κίτρους Αγαθόνικο και Θερμοπυλών Ιωάννη από τους οποίους έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερώσυνης και το μοναχικό σχήμα αντίστοιχα αλλά και τον συντοπίτη του επίσκοπο Θεσπιών Συμεών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον πνευματικό του πατέρα, τον μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.

Μετά τον χειροτονητήριο λόγο του νέου Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Εκκλησίας τονίζοντας πως «η ενότητα είναι η δύναμη της Εκκλησίας» και με την ενότητά της αντιμετωπίζει κάθε δυσκολία. Κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να είναι η πορεία του Σταυροαναστάσιμη και να έχει πάντοτε σφραγίδα τον Σταυρό και την Ανάσταση. Αυτό, άλλωστε, είναι η ελπίδα για κάθε άνθρωπο, για κάθε χριστιανό.

Κάλεσε, επίσης, τον νεοχειροτονηθέντα να αγαπά τον Θεό και τον συνάνθρωπο. «Η εποχή μας έχει ανάγκη επανακατηχήσεως. Χρειάζεται τον Λόγο, την μυστηριακή και την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει επικοινωνία με τον Θεό που να μην περνά από τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ιστορική Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και ζήτησε από τον νέο Ποιμενάρχη να αγαπήσει τον λαό που πάει να διακονήσει, «έναν λαό που φυλά θερμοπύλες, που αγωνίζεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, απευθυνόμενος προς τον νέο Ιεράρχη, ότι ένα κομμάτι από τις αρετές του και τα τάλαντά του καλείται να το αφιερώσει στα προβλήματα της Εκκλησίας, ενώ τον συμβούλευσε να εναποθέτει τα πάντα στην Αγία Τράπεζα. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «σήμερα θα σε συγχαρούμε όλοι, όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Αυτοί που σήμερα συγκινούνται και σε ασπάζονται πιθανόν αύριο να σε λοιδορήσουν. Για σένα όμως το κέντρο να είναι η Αγία Τράπεζα. Είτε είσαι χαρούμενος, είτε λυπημένος να προσκυνάς την Αγία Τράπεζα. Όλα τα ανθρώπινα έρχονται και παρέρχονται η Αγία Τράπεζα και η Αναστάσιμη πορεία δε μας απογοητεύουν».


  Τελευταία Άρθρα