Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου η ομιλία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου στον Αγ. Αθανάσιο Πολυδρόσου

14.4.2019     Ώρα ανάρτησης: 9:28:25 PMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ι. ν. Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου, όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα, για να παραστεί στην ομιλία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με θέμα: «Η έννοια και η ύπαρξη, ο μουσικός και η δημιουργία».

Η σημερινή εκδήλωση ολοκλήρωσε μία σειρά ομιλιών του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, που τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου. Σε κάθε ομιλία, συνόδευε με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της περιόδου, η διεθνώς καταξιωμένη υμνωδός και ερμηνεύτρια του αρχέγονου και ιερού βυζαντινού μέλους, Νεκταρία Καραντζή, ενώ σήμερα συμμετείχαν και τα βυζαντινά χορωδιακά σύνολα:
- του Γυναικείου Βυζαντινού Χορού "Ψάλτριες", του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, υπό τη διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή
- του Βυζαντινού Χορού "Άδοντες και Ψάλλοντες", υπό τη διεύθυνση του Βασιλείου Παπαγεωργίου
- της χορωδίας "Ελληνορθόδοξη Παράδοση" του Ι.Ν. Αγ.Αθανασίου Πολυδρόσου, υπό τη διεύθυνση του π. Λάμπρου Ανδρεάκη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον προϊστάμενο του ναού π. Λάμπρο Ανδρεάκη, αλλά και όλους τους συντελεστές και ευχήθηκε να πραγματοποιηθούν αντίστοιχα έργα και σε άλλες ενορίες. Ευχήθηκε σε όλους Καλό Πάσχα τονίζοντας πως «Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Γιόρταζαν οι Εβραίοι το πέρασμα, την φυγή από την Αίγυπτο, δηλαδή από την σκλαβιά στην ελευθερία, από το θάνατο στην ζωή, από το σκοτάδι στο φως. Σήμερα νοσταλγούμε αυτά τα πράγματα. Θέλουμε την ζωή, το φως, την ελευθερία και την Αλήθεια» και ευχήθηκε να βοηθήσουμε όλοι ώστε αυτό το πέρασμα να γίνει από όλους μας.

Στο πλαίσιο των ομιλιών του ο Βασιλης Τσαμπροπουλος εξερεύνησε τα όρια και τον μυστηριακό λόγο της γέννησης και της ύπαρξης της Μουσικής Τέχνης ως θεόδοτης ικανότητας έκφρασης, υπακοής, ανυπόκριτης αγάπης και ειλικρινούς ομολογίας του ανθρώπου στον Θεό. Η Μουσική γεννιέται ως αυθόρμητος ήχος της ψυχής, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ένθεης ζωής στη γη και ως άρρηκτος κρίκος αιώνιας αγάπης με τον Θεό.

Παρέστησαν, επίσης, ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, βουλευτές, πολιτικοί, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κλήρος και λαός.