Η Επικαιρότητα από Κινητό από κινητό |
ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ


Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με υποψήφιους και νέους κληρικούς

11.4.2024     Ώρα ανάρτησης: 8:58:46 PMΕκτύπωση

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Να μην λυγίζουν και να μην δειλιάζουν συμβούλευσε τους υποψήφιους κληρικούς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α..

Η εκδήλωση συνάντησης των Υποψηφίων και Νέων κληρικών με προϊσταμένους των Ιερών Ναών της Ι.Α.Α, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γ΄ Εβδομάδας των Νηστειών που, είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις, υπό την ευθύνη του Ι.Π.Ε..
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος προς τους υποψήφιους και νέους κληρικούς τόνισε ότι η Εβδομάδα αυτή, μεσούσης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και με κορυφαίο σημείο την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι αφιερωμένη σε αυτούς. Βρίσκεται υπό τη σκιά του Σταυρού αλλά οδεύει στην προοπτική της Αναστάσεως. Ο Χριστός αρχικά κάλεσε τους Αποστόλους, αργότερα στο διάβα των αιώνων εμφανίστηκαν μεγάλοι εκκλησιαστικοί άνδρες , οικουμενικοί δάσκαλοι, άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας με πιο πρόσφατο τον Άγιο Νεκτάριο που αφιερώθηκε ιδιαιτέρως στην ιερατική εκπαίδευση. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται, η Εκκλησία καλεί και σήμερα τα παιδιά της να διακονήσουν το ιερό Θυσιαστήριο αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Επεσήμανε ότι στον δρόμο τους θα συναντήσουν και δυσκολίες. Άλλωστε δυσκολίες υπάρχουν παντού, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να κάνουμε σε αυτήν την ζωή και να μην έχει δυσκολίες. «Δεν πρέπει, όμως, να λυγίζετε, δεν πρέπει να δειλιάτε, να αγαπάτε τον Θεό και να ζητάτε την βοήθειά του» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και τους κάλεσε να συνεργάζονται μεταξύ τους και να συνεχίζουν να αποκτούν γνώσεις.

Κατοπιν, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στις ιερατικές κλήσεις και κάλεσε τους υποψήφιους να μη χάσουν ποτέ το εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, καθώς και την υπακοή στην Εκκλησία και στον Επίσκοπο. «Χρειαζόμαστε σήμερα το ήθος και την υπακοή, όχι με το δουλικό φρόνημα, αλλά την υπακοή με το πνεύμα της αγάπης, όπως ο Χριστός υπάκουσε στον Θεό Πατέρα» τόνισε ο Σεβασμιώτατος.

Στην συνέχεια στην εκδήλωση παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, με τον οποίο, όπως είπε, είναι σύμψυχοι και εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου για την ενότητα της Εκκλησίας και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους υποψήφιους κληρικούς. Κατόπιν, παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην συνάντηση με τους νέους υποψηφίους και τους ευχήθηκε δύναμη και φωτισμό στο έργο τους. Παράλληλα, απηύθυνε λόγους πνευματικής παρακλήσεως και οικοδομής και συμβούλευσε τους υποψηφίους, οι οποίοι θα αρχίσουν τη διακονία τους στην Εκκλησία, εισερχόμενοι στην ιερωσύνη, να αποφεύγουν την κατάκριση.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους αναφέρθηκε στην αξία της ιερωσύνης και τους κάλεσε να αναλογιστούν το τι ση­μαί­νει ι­ε­ρω­σύνη και πόση υπευθυνότητα απαιτεί η ιερατική διακονία. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι διαθέσιμος -με εντολή του Μακαριωτάτου- να βοηθήσει σε ό,τι διαδικαστικό χρειάζεται πριν το μυστήριο της χειροτονίας τους. Επεσήμανε, ακόμη, ότι οφείλουμε να διακονούμε την ιερωσύνη τα­πεινά, όχι με α­το­μικό, αλλά με εκ­κλη­σι­α­στικό φρό­νημα, και όχι με α­το­μική, αλλά με εκ­κλη­σι­α­στική συ­νεί­δηση.

Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης ανέφερε ότι χαρακτηριστικά μιας λειτουργικής διακονίας ευάρεστης στον Θεό είναι η πίστη, ο ζήλος, η συνέπεια, η σοβαρότητα, η ταπείνωση και η δια βίου επιμόρφωση και ότι το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα, στοχοθετημένο στις ανάγκες των υποψηφίων, αλλά και νέων κληρικών που σκοπό έχει να εισαγάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές της Ποιμαντικής Θεολογίας της Εκκλησίας, να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες κληρικών και υποψηφίων κληρικών αναφορικά με λειτουργικά και τελετουργικά ζητήματα, αλλά και να τους επιμορφώσει στη διαχείριση και την αντιμετώπιση των ποικίλων ποιμαντικών προκλήσεων, στην οργάνωση και σχεδιασμό των ποιμαντικών δράσεων με την αξιοποίηση ποιμαντικών, πνευματικών, τελετουργικών, κοινωνικών, τεχνολογικών και λοιπών παραμέτρων του εκκλησιαστικού βίου, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις σε ενοριακό, διενοριακό, μητροπολιτικό και διαμητροπολιτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα «Υποψηφίων/νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών» όπως και τα άλλα δύο : «Ζητήματα Λατρείας και Λειτουργικής Αγωγής» και «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα(εξομολογητική-βιοηθική)» θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα με τη μέθοδο της μεικτής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονα και ασύγχρονα) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκατάρτισης του Ι.Π.Ε. (https://learning.ipe.gr).