ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Επίτιμος Δημότης Ωρωπού ο Αρχιεπίσκοπος
30/11/2017

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες Χρήστος Μπόνης

Επίτιμος Δημότης Ωρωπού ανακηρύχθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Μετά την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Ανδρέα Σκάλας Ωρωπού, σε ειδική αίθουσα εκδηλώσεων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη.

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας και Καρπενησίου κ. Γεώργιος. Παρέστησαν οι τοπικές αρχές, Βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου σε επίτιμο Δημότη και ο Δήμαρχος Ωρωπού, αφού αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του Αρχιεπισκόπου του παρέδωσε το κλειδί της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζοντας την τιμή μεγάλη η ευθύνη. Αναφέρθηκε στην ερμηνεία της λέξης Πολίτης λέγοντας πως είναι αυτός που ασχολείται με τα της πόλης και όπως η Πολιτεία δε μπορεί να χωριστεί από τους πολίτες, έτσι και η Εκκλησία. «Σκοπός της, εξάλλου, είναι ο άνθρωπος» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε ότι «οι δρόμοι μας συναντώνται. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Εκκλησία δεν έχει εξουσία, παρά μόνο διακονεί τον άνθρωπο, ενώ μιλώντας για το έργο της επεσήμανε ότι δεν γίνονται διακρίσεις και αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή των εθελοντών.

Μίλησε, επίσης, για το ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής που ετοιμάζεται στον Βαρνάβα, αλλά και για έναν παιδικό σταθμό που θα λειτουργήσει στο Δήλεσι. «Όλα αυτά δεν γίνονται για να ανταγωνιστούμε κάποιον« είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά γιατί για εμάς ο άνθρωπος είναι το Α και το Ω», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που εργάζονται στα ιδρύματα της Εκκλησίας και στον σεβασμό και αγάπη με τα οποία αντιμετωπίζουν τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.