ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024


Ο Αρχιεπίσκοπος στην εκδήλωση μνήμης για την καθηγήτρια Ελένη Πνευματικού
30/1/2020

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε φιλολογικό μνημόσυνο στην μνήμη της καθηγήτριας Μαθηματικών και πρώην πρόεδρου του Συνδέσμου Χαλκιδέων Ελένης Πνευματικού - Μπακαρόζου.

Η εκδήλωση μνήμης, υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Χαλκίδας. Διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Χαλκιδέων και παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, η πρώην Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και οργανισμών, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Μετά την ανάγνωση του βιογραφικού της, μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χαλκιδέων και κατά σάρκα αδελφός της, κ. Άγγελος Πνευματικός, ο κ. Σάββας Τζαρντίνογλου, ο οποίος υπήρξε μαθητής της, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χαλκιδέων κ. Μαρία Κωτσή, ο κ. Θεόδωρος Πνευματικός, εκπροσωπώντας την οικογένεια, η οικογενειακή φίλη κ. Αλέκα Σίδερη, η καθηγήτρια του Β´ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών κ. Αγγελική Γεωργούση-Ζέρβα και η καθηγήτρια του Β´ Γυμνασίου Αρρένων Χαλκίδας κ. Γιάννα Καραντάκη.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο φοιτητής Ευάγγελος Κατσαντώνης που πέτυχε πρώτος στην Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τόνισε πως «η Ελένη Πνευματικού υπήρξε γενναία ψυχή που μπορούσε να συνδυάζει την γενναιότητα με την φιλευσπλαχνία, την ευγένεια, το χαμόγελο». Μίλησε για την προσφορά της στην τοπική Εκκλησία, αλλά και για την σημαντική συμβολή της στο γηροκομείο της Μητροπόλεως. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στην αγάπη που του είχε η καθηγήτριά του, θεωρώντας τον άριστο στα γράμματα και στο ήθος.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος υπήρξε μαθητής της Ελένη Πνευματικού, συνεχάρη όλους τους διοργανωτές και τους ομιλητές της εκδήλωσης, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την συμμετοχή τόσων ανθρώπων, που είτε την είχαν καθηγήτρια είτε όχι. «Είναι σημαντική η προσέλευση τόσων ανθρώπων στην αποψινή εκδήλωση, ιδίως σε μία εποχή που τέτοιες προσφορές των δασκάλων δεν συγκινούν» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την πρόσκληση, αλλά και για την καλή συνεργασία που έχουν. Μίλησε, ακόμη, για το πρόσωπο και τις αρετές της καθηγήτριάς του χαρακτηρίζοντάς την ισχυρή, αλλά δίκαιη. Επεσήμανε, άλλωστε, ότι η εκδήλωση αυτή του έφερε στο μυαλό θύμησες από τα παιδικά του χρόνια υπογραμμίζοντας πως «αισθάνθηκα σαν να περπατούσα στο δρόμο του σχολείου, στην αυλή του γυμνασίου», ενώ συνεχάρη τον φοιτητή για την επιτυχία του και του ευχήθηκε καλή πρόοδο.

Το βραβείο που προσφέρθηκε στον μαθητή, εις μνήμην της καθηγήτριας, αποφασίστηκε με συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χαλκιδέων ότι θα απονέμεται σε Χαλκιδέο, απόφοιτο Λυκείου, που εισάγεται στην Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον μεγαλύτερο βαθμό μεταξύ όλων των συνυποψηφίων του και θα απονέμεται σε επίσημη δημόσια τελετή, στην πόλη της Χαλκίδας.