ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ160/2017
Σάββατο 27 Μαΐου 201705.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδεται από τον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, Νέου Προκοπίου Ευβοίας.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Τόποι και χώροι Ρωμηοσύνης και Ορθοδοξία
Με τον Λάμπρο Λιάβα

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμηοσύνης και Ορθοδοξίας»,
που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου, κ. Λάμπρος Λιάβας, έχει σήμερα θέμα: «Δωδεκάνησα».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ (Ε)
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος - Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου». Καλεσμένος είναι ο κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου, Δρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Αλλοτρίωση δόγματος και ήθους», που παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Όνομα ή ονόματα του Θεού – απάντηση στους μάρτυρες του Ιεχωβά».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Παλαιά Διαθήκη διηγείται», που αναφέρεται σε γνωστά και άγνωστα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και επιχειρεί τη θεολογική προσέγγισή τους και παρουσιάζει η Λέκτορας Παν/μίου Αλεξάνδρα Παλάντζα, έχει σήμερα θέμα: «Η διήγηση του βιβλίου του Προφήτη Δανιήλ. Μέρος Α΄».

15.30 ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Στα βήματα του Ιησού», που αναφέρεται στη μορφή του Ιησού βάσει των Ευαγγελίων και παρουσιάζει ο Δρ. Θεολογίας π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, έχει σήμερα θέμα: «Η απεικόνιση του Ιησού σύμφωνα με την Επιστολή προς Κορινθίους Β΄. Μέρος Α΄».

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Γεώργιος Υφαντής – Γνήσιος ερμηνευτής δημοτικής ρουμελιώτικης μουσικής με καταγωγή το Νομό Αιτωλοακαρνανίας». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Υφαντής, γνήσιος ερμηνευτής δημοτικής ρουμελιώτικης μουσικής με καταγωγή το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ορθοπαιδικά θέματα – Γόνατο, αθλητικές κακώσεις, κ. α. ». Καλεσμένος είναι ο κ. Δημήτριος Κούλαλης, ορθοπαιδικός χειρουργός, Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, Διευθυντής του Τμήματος Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ERASME των Βρυξελλών στο Βέλγιο και Λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ»
Η ακολουθία του Εσπερινού και το κήρυγμα της «Φωνής Κυρίου» μεταδίδονται από τον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.

19.30 ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Πόλεις και μνημεία στον Βυζαντινό κόσμο», την οποία παρουσιάζει ο κ. Νεκτάριος Ζάρρας, έχει σήμερα θέμα: «Η Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης – ιστορία και τέχνη».

20.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Πραξ. κ΄ 16 - 18, 28 - 36) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Ιω. ιζ΄ 1 – 13) της Κυριακής του Τυφλού.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤHN ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΑΟΙ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται σε ονομαστούς Ναούς και Μοναστήρια της Βασιλεύουσας. Στην ιστορία, στην αρχιτεκτονική και στον ρόλο που έπαιξαν κατά την διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Τρυφερή ενδοχώρα» της Αλέκας Ρίτσου, που αποτελεί μυθιστορηματική βιογραφία του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω. Εκδόσεις Αρμός.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.0 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 12.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 15.00 - Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ

04.30 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 15.30 - ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5