ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ94/2017
Κυριακή 26 Μαρτίου 2017


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

06.30 ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ (Ε)
Με την Ιωάννα Κατσούλα

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο
Με τον Λάμπρο Λιάβα

12.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ (Ε)
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Την εκπομπή παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα. Καλεσμένοι είναι: ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

14.00 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Ε)
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Εβρ. στ΄ 13 – 20) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Μαρκ. θ΄ 17 – 31) της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών.

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟ - ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Άμπελο και στον Οίνο, στη θέση τους, στο συμβολισμό τους και στη χρήση τους στη ζωή της Εκκλησίας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η άμπελος και ο οίνος στην αγιογραφία και την γλυπτική». Καλεσμένος είναι ο π. Σταμάτης Σκλήρης, αγιογράφος, ζωγράφος.

16.00 «ΩΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ, ΚΥΡΙΕ· ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΑΣ»
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Ὡς ἐμεγαλύνθη τὰ ἔργα σου, Κύριε· πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησας» που παρουσιάζει ο κ. Στέφανος Μπινιάρης αναφέρεται στη ρύπανση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, η εκπομπή έχει θέμα: «Η ρύπανση της ατμόσφαιρας. Μέρος ΛΓ΄ - Πως λειτουργεί μία σύγχρονη κοινωνία στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών της προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον. Μέρος Α΄ - Δόση ενός ρύπου, συγκέντρωση ενός ρύπου, οριακή τιμή της συγκέντρωσης ενός ρύπου».

16.30 Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Θεολογία στη ζωή μας», παρουσιάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Σήμερα το θέμα είναι: «Δυτική και Πατερική Θεολογία».

17.00 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (Ε)
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Σκοποί του τόπου μας», παρουσιάζει ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος. Σήμερα το θέμα είναι: «Στεργιανοί σκοποί του τόπου μας».

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού μεταδίδεται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

19.00 ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

19.30 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

20.00 ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ (Ε)
Η επετειακή αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος, έχει, σήμερα, θέμα: «Το θέατρο στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση του 1821 και μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους». Καλεσμένος είναι ο κ. Βάλτερ, Πούχνερ, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστρίας και Ομότιμος Καθηγητής της Θεωρίας του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

21.00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΨΑΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ (Ε)
Ερμηνεία και ανάλυση των Ψαλμών του Δαυίδ
Με τον π. Ματθαίο Χάλαρη

22.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΑΓΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΦΩΤΙΚΗΣ
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Άγιος Διάδοχος Φωτικής». Την εκπομπή παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα. Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Μανώλης, θεολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με ειδίκευση στην Ερμηνευτική Θεολογία, Διδάσκων του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα - e learning με τίτλο: Κοινωνία - Πολιτισμός και Θρησκεία.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 12.00 - ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 15.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου διαβάζει από το βιβλίο «Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου - Βίος και λόγοι» της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής-Χρυσοπηγής Χανίων.