ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ26/2017
Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

09.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Η προσευχή της Εκκλησίας».

10.00 ΠΑΡΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ, ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ (Ε)
Παραμύθια από την άκρη του κόσμου
Με τον Δημήτρη Προύσαλη

11.00 ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Τόποι και χώροι Ρωμιοσύνης και Ορθοδοξίας»,
που παρουσιάζει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής Παν/μίου κ. Λάμπρος Λιάβας έχει σήμερα θέμα: «Μικρασιατικά τραγούδια ηχογραφημένα στη Νέα Ερυθραία Αττικής».

12.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ (Ε)
Η εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, επιχειρεί να σκιαγραφήσει ραδιοφωνικά τις προσωπογραφίες σημαντικών ανθρώπων του παρελθόντος και του παρόντος. Το θέμα της σημερινής εκπομπής είναι: «Θεωρία και πράξη του κινηματογράφου μέσα από τη φιλμογραφία του Αντρέϊ Ταρκόφσκι. Μέρος Β΄». Καλεσμένος είναι ο π. Πέτρος Μινώπετρος, σκηνοθέτης (ειδικευμένος στον κινηματογράφο της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κινηματογραφικής Λέσχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

14.00 ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΔΟΓΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΗΘΟΥΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Αλλοτρίωση δόγματος και ήθους», που παρουσιάζει ο π. Βασίλειος Γεωργόπουλος έχει, σήμερα, θέμα: «Το Μυστήριο του Βαπτίσματος και το θέμα του νηπιοβαπτισμού».

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Παλαιά Διαθήκη διηγείται», που αναφέρεται σε γνωστά και άγνωστα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και επιχειρεί τη θεολογική προσέγγισή τους και παρουσιάζει η Λέκτορας Παν/μίου Αλεξάνδρα Παλάντζα, έχει σήμερα θέμα: «Η διήγηση περί του Μωϋσέως ('Εξοδος κεφ. 2-4). Μέρος Α΄».

15.30 ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Στα βήματα του Ιησού», που αναφέρεται στη μορφή του Ιησού βάσει των Ευαγγελίων και παρουσιάζει ο Δρ. Θεολογίας π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, έχει σήμερα θέμα: «Ο Ιησούς "θαυμάτων ποιητής". Μέρος Α΄».

16.00 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η μουσική των προσώπων», που παρουσιάζουν ο Γιώργος Ντόβολος και ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, αναφέρεται στην προσωπική καλλιτεχνική πορεία σημαντικών Ελλήνων ερμηνευτών εκκλησιαστικής μουσικής και παραδοσιακών τραγουδιών. Σήμερα, το θέμα είναι: «Παναγιώτης Ανδριόπουλος – Μουσικολόγος και φιλόλογος». Καλεσμένος είναι ο κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, μουσικολόγος και φιλόλογος.

17.00 ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί - Ιατρικές συναντήσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Γκαγιωγιάκης, αναφέρεται σε επίκαιρα ιατρικά θέματα με καλεσμένους κορυφαία ονόματα του ιατρικού χώρου. Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά νέα και υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των ακροατών με ερωτήσεις. Σήμερα, το θέμα είναι: «Καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά θέματα». Καλεσμένος είναι ο κ. Σπυρίδων Παπαϊωάνου, επεμβατικόs καρδιολόγοs, Διευθυντήs τηs καρδιολογικήs κλινικήs του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Δρ του ΑΠΘ.

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ ΚΥΡΙΟΥ»
Η ακολουθία του Εσπερινού και το κήρυγμα της «Φωνής Κυρίου» μεταδίδονται από τον Ι. Ν. Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.

19.30 ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

20.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Μεγάλοι Ευεργέτες», που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, έχει, σήμερα, θέματα: α) «Οικογένεια Εμπειρίκου», β) «Οικογένεια Ελένης Αρμένη» και γ) «Δημήτρης Πλατυγένης».

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Α΄ Τιμ. δ΄ 9 – 15) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκ. ιθ΄ 1 – 10) της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά.

22.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ - ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΑΖΙΑΝΖΗΝΟΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα αναλύει το συγγραφικό έργο του Αγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνού. Σήμερα, το θέμα είναι: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος ως Θεολόγος της Ενσάρκωσης του Λόγου του Θεού». Καλεσμένος είναι ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Ο Κωνσταντίνος Παππάς διαβάζει από το βιβλίο: «Ο Δερμάτινος Χιτώνας» του Βίργκιλ Γκεοργκίου. Εκδόσεις Ακρίτας.

ΝΥKΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 09.00 - ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ
Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως

01.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 10.00 - ΠΑΡΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥ, ΔΩΣ’ ΜΟΥ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ
Παραμύθια από την άκρη του κόσμου

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.00 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

05.00 Β’ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 8,5