ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ278/2018
Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

06.30 ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ (Ε)
Με την Ιωάννα Κατσούλα

07.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική από όλο τον κόσμο
Με τον Λάμπρο Λιάβα

12.00 ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Με τον Βασίλη Σπυρόπουλο. Σήμερα το θέμα είναι: «Η έννοια της παράδοσης στην Εκκλησία και τον κόσμο». Καλεσμένοι είναι: ο κ. Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογίας, ο κ. Σταύρος Τερζής, θεολόγος, ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας και ο κ. Θεόφιλος Αμπατζίδη, Δρ Θεολογίας.

14.00 ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΔΟΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Ε)
Στην εκπομπή του Ρ/Σ: «Ερμηνευτικά σχόλια στον Απόστολο και στο Ευαγγέλιο της Κυριακής», ο Στέλιος Αραβαντινός αναφέρεται στο Αποστολικό (Εφεσ. δ΄ 1 – 7) και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκ. ιβ΄ 16 – 21) της Κυριακής Θ΄ Λουκά.

14.30 ΓΝΗΣΙΑ ΡΩΜΑΙΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (Ε)
Με τον Γιάννη Τσιαμούλη και τον Στέλιο Κατσιάνη

15.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ» – ΤΟ ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς, αναφέρεται στο περί θεού, ανθρώπου και κόσμου ερώτημα στην αρχαία Αθήνα. Το θέμα, σήμερα, είναι: « Η έννοια της δημιουργίας στην αρχαία ελληνική θρησκεία». Καλεσμένος είναι ο κ. Χρήστος Τερέζης, Καθηγητής φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

16.00 Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Παλαιά Διαθήκη διηγείται», που αναφέρεται σε γνωστά και άγνωστα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης και επιχειρεί τη θεολογική προσέγγισή τους και παρουσιάζει η Λέκτορας Παν/μίου Αλεξάνδρα Παλάντζα, έχει σήμερα θέμα: «Η διήγηση περί του Μωϋσέως - Η διάβαση της Ερυθράς Θαλάσσης και τα θαύματα στην έρημο μέχρι το Σινά. Μέρος Γ΄».

16.30 Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Η Θεολογία στη ζωή μας», παρουσιάζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Σήμερα, η εκπομπή έχει θέμα: «Οι ψυχοσωματικές ασθένειες κατά τον Άγιο Νεκτάριο».

17.00 ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ (Ε)
Την εκπομπή του Ρ/Σ: «Σκοποί του τόπου μας», παρουσιάζει ο Πέτρος Ανδρουτσόπουλος. Σήμερα το θέμα είναι: «Σκοποί του τόπου μας από το Καστελόριζο».

18.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

18.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης διαβάζει το βιβλίο «Ο δρόμος των ασκητών» του Τίτο Κολιάντερ. Εκδόσεις Ακρίτας.

19.00 ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΝΕΩΓΜΕΝΟΝ
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσιάζει και σχολιάζει το βιβλίο: «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό: Η ΄΄σιωπή΄΄ του Θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων» του π. Χαραλάμπους Παπαδοπούλου. Εκδόσεις Αρμός.

19.30 ΨΑΛΜΟΙΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΙΣ (Ε)
Με το Νικόλαο Νικολάου

20.00 ΑΠΟ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΤΕΧΝΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο π. Πέτρος Μινώπετρος, έχει, σήμερα, θέμα: «Εκκλησία, ψυχική υγεία και τέχνη». Καλεσμένος είναι ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών και ψυχίατρος.

21.00 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΨΑΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ (Ε)
Ερμηνεία και ανάλυση των Ψαλμών του Δαυίδ
Με τον π. Ματθαίο Χάλαρη

22.00 ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ: Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ (Ε)
Το θέμα του σημερινού μεγάλου αφιερώματος του Ρ/Σ είναι: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θαυματουργός, Επίσκοπος Νεοκαισαρείας». Την εκπομπή παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα. Καλεσμένος είναι ο κ. Γιώργος Μανώλης, υποψήφιος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδικεύσεως Ερμηνευτικής Θεολογίας στα Βιβλικά.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 12.00 – ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

02.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

04.00 Β΄ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ 15.00 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5

05.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Ε)
Ο π. Διονύσιος Χατζηαντωνίου διαβάζει από το βιβλίο «Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου - Βίος και λόγοι»της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής - Χρυσοπηγής Χανίων.