ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ


ΔΣ219/2018
Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΠΙΣΤΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΘΕΜΑ Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ: ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ


05.59 ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

06.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία μεταδίδονται, σήμερα, από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

08.00 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ
Η ενημερωτική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη και αναφέρεται σε όλα όσα φέρνει η μέρα, έχει σήμερα τα θέματα: «Το Συναξάρι της ημέρας, ο καιρός, σαν σήμερα, παρουσίαση ενός σημαντικού γεγονότος ή προσώπου από την Ελληνική ιστορία, Εκκλησιαστική επικαιρότητα, Εκκλησιαστικές ανακοινώσεις, κοινωνικά, οικονομικά, ιατρικά, πολιτιστικά, οικολογικά θέματα, σύντομη αναφορά σε ένα τόπο της πατρίδος μας, προέλευση και σημασία γνωστών παροιμιακών εκφράσεων και επιλεγμένο απόσπασμα από σημαντικά κείμενα».

09.00 & 10.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

09.30 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Κατερίνα Χουζούρη, αναφέρεται στην ιστορία της Γραφής και του Βιβλίου. Σήμερα τα θέματα είναι: «Οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και στον κόσμο». Καλεσμένη είναι η κα Εύα Σεμερτζάκη, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Τραπέζης της Ελλάδος και Υποδιευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τραπέζης της Ελλάδος.

10.30 ΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΘΟΓΓΟΙ (Ε)
Με την Κυριακή Αιλιανού

11.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

11.01 Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος αναφέρεται στην Ορθόδοξη πίστη μέσα από τα βιβλία. Σήμερα το θέμα είναι: «.Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά "Περί των Αγίων και Φρικτών του Χριστού Μυστηρίων"- Κοινωνία και ένωση με τον Θεό». Καλεσμένος είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λαμπρόπουλος, Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Πρεβέζης.

12.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

12.01 ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)
Παραδοσιακή μουσική
Με τον Λάμπρο Λιάβα

13.00 Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Κωνσταντίνος Παππάς αναφέρεται στην Φιλοσοφία μέσα από τα βιβλία. Σήμερα το θέμα είναι: «΄΄Ο λόγος περί μεθόδου΄΄ του ΝτεΚάρτ». Καλεσμένος είναι ο κ. Διονύσης Σκλήρης, Διδάκτωρ Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.

14.00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

14.30 ΒΙΒΛΙΟΝ ΑΝΕΩΓΜΕΝΟΝ (Ε)
Στην εκπομπή αυτή του Ρ/Σ, ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός παρουσιάζει και σχολιάζει το βιβλίο: «Μικρή Φιλοκαλία» του Αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Βίττη. Εκδόσεις της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

15.00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Αδαμαντία Μπούρτζινου, αναφέρεται στην Ιστορία μέσα από τα βιβλία. Σήμερα το θέμα είναι: «Η Ιστορία την περίοδο της Τουρκοκρατίας μέσα από τα βιβλία: ΄΄Τα μαθηματάρια της εποχής της Τουρκοκρατίας΄΄».

16.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.01 Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ε)
Ηχογραφήματα ψαλτικής τέχνης
Με τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη

17.00 Ο ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει η Σμαραγδή Καράγιωργα, αναφέρεται στον εκτός συνόρων πολιτισμό μέσα από τα βιβλία.

18.00 ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

18.01 Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος αναφέρεται στον Ελληνικό πολιτισμό μέσα από τα βιβλία. Σήμερα το θέμα είναι: «Λογοτεχνία την περίοδο της Τουρκοκρατίας: Ρήγα Βελεστινλή: "Θούριος"». Καλεσμένος είναι ο κ. Γεώργιος Παύλος, Δρ Φιλοσοφίας και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

19.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ
Η ακολουθία του Εσπερινού μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

20.00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΝΟ - ΑΜΠΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Η αφιερωματική αυτή εκπομπή του Ρ/Σ, που παρουσιάζει ο Βασίλης Σπυρόπουλος, αναφέρεται στην Άμπελο και στον Οίνο, στη θέση τους, στο συμβολισμό τους και στη χρήση τους στη ζωή της Εκκλησίας. Σήμερα, το θέμα είναι: «Η χρήση της αμπέλου στην ξυλογλυπτική και στο τέμπλο των ναών- Τί λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας για την άμπελο και τον οίνο». Καλεσμένος είναι ο κ. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Δρ. Θεολογίας.

21.00 Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟΥ
Η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μεταδίδεται από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.

21.30 ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ (Ε)
Ο Βασίλης Σπυρόπουλος διαβάζει από το βιβλίο «Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Επιστολές από την εξορία». Εισαγωγικά – νεοελληνική απόδοση Αθανασίου Κοτταδάκη.

22.00 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ (Ε)
Η εκπομπή του Ρ/Σ: «Προσεγγίσεις στους όρους της πίστεως», που αναφέρεται, με εποπτικό τρόπο, στους όρους της πίστεως και τους τρόπους που οι πιστοί οδεύουν προς την θεογνωσία και παρουσιάζει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, έχει, σήμερα, θέμα: «Ο αγιασμός των πιστών».

23.00 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5 (Ε)
Η Κατερίνα Ακριβοπούλου διαβάζει το βιβλίο: «Σχιζοφρένεια ή ασκητισμός. Το πρόβλημα μιάς υπαρξιακής επιλογής» του Ιωάννη Κορναράκη. Εκδόσεις Κυριακίδη Αφοί ΑΕ.

ΝΥΚΤΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

00.00 ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ (Ε)
Αποσπάσματα από κείμενα Πατέρων με μουσικές γέφυρες
Με την Κυριακή Αιλιανού

02.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 11.01 – Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

03.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 13.00 – Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

04.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 16.01 - Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

05.00 Β΄ ΜΕΤΑΔΟΣΗ από 23.00 – ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 89,5