ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως
(13/4/2021).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Τηρούνται αυστηρώς όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Απριλίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος διοργανώνει τη Β΄ Εθνοσυνέλευση των Νέων. Το γενικό θέμα θα είναι: «Το ανολοκλήρωτο 1821» και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρισμένοι σε έξι ομάδες εργασίας. Η Εθνοσυνέλευση θα αρχίσει στις 10:00 με Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr.

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα τελέσει Δοξολογία στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου για την επέτειο Απελευθερώσεως της πόλεως. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία με θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικης Επαναστάσεως στη Μολοδοβλαχία». Η ομιλία θα μεταδοθεί στις 18:00 από τον ιστότοπο της Μητροπόλεως (www.imfth.gr).

Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, το διήμερο 17 και 18 του μηνός Απριλίου ε.ε., με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τιμώμενη προσωπικότητα αυτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ο διάδοχος του Γρηγόριος ο Ε΄ (1818-1821), ότι υπέθαλψε το έργο της «Φιλικής Εταιρείας». Το Πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων παρατίθεται εν συνεχεία, καθώς και οι ηλεκτρονικοί σύνδεσμοι και οι κωδικοί της πλατφόρμας zoom, απ’ όπου θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Στις 17 Απριλίου 2021, ώρα 18:00, Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η συμμετοχή της Θράκης στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821». Σύνδεσμος: https://us02web.zoom.us/j/8928288299?pwd=Y2cycldoSys1M29sKzNUZy9ZdVRSdz09 (Meeting ID: 892 828 8299, Κωδικός: kXAS4E)
Την Κυριακή 18 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στις 11:00 θα διεξαχθεί Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και στη Θυσία του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, η οποία θα μεταδοθεί από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Απριλίου 2021, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή του Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ στην απλοποίηση της σημειογραφίας της Βυζαντινής μουσικής». Σύνδεσμος: https://us02web.zoom.us/j/8928288299?pwd=Y2cycldoSys1M29sKzNUZy9ZdVRSdz09 (Meeting ID: 892 828 8299, Κωδικός: kXAS4E)
Στις τρεις επιστημονικές Ημερίδες, στις οποίες έχουν οριστεί εκπρόσωποι από όλες τις Μητροπόλεις της Θράκης, συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την Επανάσταση του 1821.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Twitter, Instagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος