ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Δεύτερη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Νοέμβριο
(3/11/2021).

Συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία Της, η Δ.Ι.Σ. αρχικά ενέκρινε τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας και στην συνέχεια ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
Στο διάλειμμα της Συνεδρίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνο για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Κατά την συνάντηση αναφέρθηκαν στην πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη του εμβολιασμού.
Στην συνέχεια, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου ανυψώθηκαν σε Τιτουλαρίους Μητροπολίτες οι Βοηθοί παρά τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μέχρι πρότινος Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Νεοχωρίου κ. Παύλος και Θαυμακού κ. Ιάκωβος.
Επικειμένης της Διαβεβαιώσεως των νεοχειροτονηθέντων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στις εκκλησιαστικές ενθρονίσεις αυτών, δίδοντας το καλό παράδειγμα για την τήρηση των μέτρων κατά της εξαπλώσεως της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατόπιν τούτου, με Συνοδική Απόφαση ορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Τοποτηρητές να εκπροσωπήσουν τον Μακαριώτατο Πρόεδρο κατά τις τελετές των ενθρονήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τάξη και απλότητα και με ακριβή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.
Μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απένειμε στον Θεολόγο-Συγγραφέα κ. Δημήτριο Μαυρόπουλο, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατόπιν αποφάσεως της Συνεδρίας της 13ης Ιουλίου 2021 της Δ.Ι.Σ.
Ο κ. Μαυρόπουλος γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1944 από μικρασιάτες γονείς. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό "Σύνορο" (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ "Σήμερα είναι Κυριακή". Το 1978 άρχισε την έκδοση των "Απάντων" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο "Δόμος", τον οποίο διευθύνει μέχρι σήμερα. Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο "Θεολογικό εργαστήριο", στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είναι συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας και του Κλάδου Εκδόσεων της Ε.Μ.Υ.Ε.Ε. Στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας συνεργάζεται εθελοντικά από το 2010 παρουσιάζοντας σειρά εκπομπών με τα εξής θέματα: την ιστορία της Λατρείας και την ανάλυση της Θείας Λειτουργίας, σχόλια και ερμηνεία των Ψαλμών, το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, καθώς και μαθήματα κατήχησης για ενήλικους.
Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Μαυρόπουλου και την συνεργασία του με το περιοδικό ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το όνομά του είναι ταυτισμένο με τις εκδόσεις ‘’Δόμος’’, που μας χάρισαν τη μνημειώδη έκδοση των Απάντων του Παπαδιαμάντη, αλλά και αξιόλογες και ποιοτικές θεολογικές μελέτες, που προώθησαν τη θεολογική σκέψη. Τόσο στα κείμενά του στον ΕΦΗΜΕΡΙΟ, όσο και στις εκπομπές του στο Ραδιόφωνο, ο Δημήτριος Μαυρόπουλος εξοικειώνει ένα ευρύτερο, και εξ ορισμού ανομοιογενές, κοινό με την Ορθόδοξη Θεολογία. Οι σύνθετες και δύσκολες έννοιες ερμηνεύονται με τρόπο κατανοητό, προσιτό ακόμη και στους θεολογικώς μη εγκρατείς αναγνώστες και με πράγματι υποδειγματική χρήση της ελληνικής γλώσσας. Ο Δημήτριος Μαυρόπουλος έχει συνεισφέρει, με τρόπο ευρύ, ουσιαστικό και ανεκτίμητο, στην καλλιέργεια του θεολογικώς σκέπτεσθαι. Η μεγάλη του αποδοχή δείχνει ότι η Ορθόδοξη θεολογία δεν είναι ένας ακαδημαϊκός κλάδος, που εξαντλείται σε θεωρητικά και ερμηνευτικά σχήματα, αλλά επιδρά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Για την προσφορά του αυτή, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον ευχαριστεί και τον τιμά με το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου».
Ο κ. Μαυρόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τα Συνοδικά Μέλη για την αγάπη και την τιμή τους στο πρόσωπό του, έκλεισε την αντιφώνησή του με τα λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Εγώ είμαι τέκνον γνήσιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εκπροσωπουμένης υπό των Επισκοπων της».
Τέλος, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος