ΑΡΧΕΙΟ ΔΕΛΤΙΩΝ


Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Προηγούμενη σελίδα | Εκτύπωση


Οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας
(9/11/2021).

Εδόθησαν σήμερα, Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021 στις 11 π.μ., ενώπιον της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, οι Διαβεβαιώσεις των πέντε νεοεκλεγέντων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος: 1) Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, 2) Καστορίας κ. Καλλινίκου, 3) Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, 4) Περιστερίου κ. Γρηγορίου και 5) Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου, τηρηθέντων επακριβώς απάντων των προβλεπομένων μέτρων κατά της πανδημίας. Της Ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρευρέθη και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως.
Σημειώνεται ότι μέσω της λιτής αυτής Ακολουθίας ενώπιον του εκάστοτε Αρχηγού της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία λαμβάνει χώρα προ της τελετής ενθρονίσεώς του και της επίσημης αναλήψεως των καθηκόντων του, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης διαβεβαιώνει επί τη Αρχιερωσύνη του ότι θα εκπληροί τα Αρχιερατικά του καθήκοντα, τηρώντας τους Ιερούς Αποστολικούς και Συνοδικούς Κανόνες και τις Ιερές Παραδόσεις, και δηλώνει υπακοή στο Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους. Από την πλευρά της η Ελληνική Πολιτεία μέσω της Διαβεβαιώσεως αναγνωρίζει το Αρχιερατικό αξίωμα του Μητροπολίτη, ο οποίος εξελέγη υπό του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να ποιμάνει την συγκεκριμένη ελληνική επαρχία.


Οι ενθρονίσεις των νέων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής:
1. Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12.00, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.
2. Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 15.00, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.
3. Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 16.30, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου.
4. Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 15.30, η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.
5. Το πρόγραμμα της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλοχίου θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Όπως αποφασίσθηκε στην Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης Νοεμβρίου ε.έ., οι τελετές των ενθρονίσεων θα πραγματοποιηθούν, με τάξη και λιτότητα, αποκλειστικώς και μόνον στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της κάθε Μητροπόλεως και τηρουμένων επακριβώς απάντων των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.


Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος