Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Φεβρουάριο
(4/2/2021).

Συνήλθε χθες και σήμερα, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για τον μήνα Φεβρουάριο.

Η ΔΙΣ αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Λαμβάνουσα υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού όρισε όπως κατά την Συνοδική Θεία Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί την εφετινή Κυριακή της Ορθοδοξίας (21 Μαρτίου 2021) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών και θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργήσουν μόνον οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες της Περιφέρειας Αττικής: Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, δύο ιερείς και δύο διάκονοι. Επίσης όρισε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Ενέκρινε τις προτάσεις:
α) της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων (Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 29ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 4ης Απριλίου 2021),

β) της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος για την πραγματοποίηση της «Β’ Εθνοσυνελεύσεως Νέων» κατά τον μήνα Απρίλιο.

Επίσης η ΔΙΣ ενημερώθηκε:
α) περί της κατασκευής του μνημείου επί τη ευκαιρία της Επετείου των διακοσίων ετών από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821,

β) περί της Διαδικτυακής Επιστημονικής Διημερίδος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ υπό τον τίτλο: «Πίστη, ελπίδα και όραμα στον καιρό της πανδημίας» και όρισε ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος